Építészeti utazások térben és időben

Zubreczki Dávid

Zubreczki Dávid

Fantasztikus penthouse-t árulnak az Astorián 300 millióért

2020. június 25. - Zubreczki Dávid

8524f5e2541afa4531db723f42466b_1.jpg

Bár ezen a blogon nem szoktam eladó ingatlanokat mutogatni (arra ott az Ingatlansaláta), de most kivételt teszek. Ez az eladó lakás ugyanis nem csak szuper különleges, de pont a napokban emlegettük a tetőt, amelyre nyílik.

A dolog ott kezdődött, hogy a Jótető blog megkérdezte, melyik a kedvenc három tetőm a fővárosban, aztán a kérdést én passzoltam tovább Káldi Emesének, az Imagine Budapest alapítójának. Ő pedig a Bazilika és a Bálna mellett pont ezt emelte ki: azt a tömböt a Rákóczi út és a Károly körút sarkán, amely látszólag egyetlen épület, valójában azonban két ház. Róla van szó:

 Látszólag egyetlen nagy ház ez az Astoria metrómegállónál, de valójában két szomszéd.
(Forrás: Mark Ahsmann, Wikipedia)

 Ahogy azt Emese is elmesélte a linkelt posztban, ez az épület többek közt arról nevezetes, hogy itt forgatták a Kémjátszma című film egyik ikonikus jelenetét Robert Redford és Brad Pitt szereplésével.  

 A  nevezetes háztetőn forgatott jelenet a Kémjátszma (Spy Game) című filmből

Nos nem sokkal ezután az Urbanista őskommentelője, Sadia küldte el nekem a linket, hogy a szóban forgó tető egyik lakása épp eladó. 299 millió forintért árulják. Maga a lakás pont abban a kör alakú "bástyában van", amelynek a tetején a jelenetet forgatták, de ennek is van egy kellemes terasza, elég elképesztő kilátással. A Ripost szerint amúgy Friderikuszé az irodának használt ingatlan, bár ez történetünk szempontjából teljesen mellékes. 

43404b2a1cf90688d02998fb842986_1.jpg

A ház számomra azért igazán izgalmas, mert nagyon szépen mutatja, hogyan rímelnek egymásra az újabb és újabb épületek. Előbb Novák Ede és Barát Béla tervezte meg a házat 1935-ben az óratoronyig. Aztán 1939-ben Hültl Dezső építette meg a "maradékot", vagyis a nagyrészét a sarokkal együtt. Végül pedig Zalaváry ezt tükrözte át a Rákóczi út túloldalára egy irodaház formájában, amely még a béna átalakítások után is jól néz ki:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zubreczki Dávid (@zubreczkidavid) által megosztott bejegyzés,

Az épületegyüttesről a Kép-Tér blogon olvashattok bővebben, ahol rengeteg képet is találtok a házról. Vagyis a házakról. Az eladó lakásról pedig itt van még több kép és infó.

Érdekel a városfejlesztés? Kövess Facebookon, Instagramon és Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://zubreczkidavid.blog.hu/api/trackback/id/tr1515913860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakeztengedte 2020.06.26. 11:45:32

"bár ez történetünk szempontjából teljesen mellékes"

Azért, épp egy jókor megjelenő reklám sosem árt...

Praktikum 2020.06.26. 11:46:01

Ez a cikk volt a Friderikusz interjú ára ?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2020.06.26. 12:04:50

@csakeztengedte: @Praktikum: nem vagyok közgazdász, de én nem fizetnék külön azért, h azt reklámozzam, le vagyok égve és meg kell szabadulnom az ingatlanjaimtól :) nem véletlenül nincs az ingatlanhirdetésben sem a neve. ha mégis fizetett valakinek rejtélyes okból, akkor azt sajnos a ripostnak tette, ezért jelent meg náluk a hír, amit én csak átvettem másokhoz (hvg, ittlakunk stb.) hasonlóan. link a posztban

Praktikum 2020.06.26. 12:50:50

@Zubreczki Dávid: Félreértett. Arra gondoltam hogy az ön cikkével fizettek azért hogy Friderikusz Sándor elmondja a mondandóját. Egy ingatlan eladása nem jelent semmit. Nincs rá már szükség.

AlexAston 2020.06.26. 16:40:26

Miért jó az, ha koszban, büdösben, zajban lakik valaki ilyen helyen?
Biztos van értelme, csak én nem tudom, mi az...

Pipas 2020.06.27. 08:50:41

@AlexAston: Pontosan! Akkor sem laknék ott, ha fizetnének érte. :(
süti beállítások módosítása