Építészeti utazások térben és időben

Zubreczki Dávid

Zubreczki Dávid

Amikor a titokzatos növényember arcát Kádár-címerre cserélték

2020. augusztus 03. - Zubreczki Dávid

Az Országháznak elképesztően hatalmas a faragott és festett fajgazdagsága: békák, rákok, nyulak és persze a jól ismert oroszlánok mellett rengeteg soha nem volt, mitológiai lény is feltűnik. Többségük valódi állatok keveréke, ám vannak olyanok, amelyek ezeknél is különlegesebbek. Például a titokzatos növényemberek, amelyekről Wachsler Tamás posztoltFlickr-oldalán nem is olyan régen:

harom_arc.jpg

Ezek a különös levelekkel borított arcok olyanok, mintha entek lennének Tolkien mesevilágából. Az Országház Kossuth térre néző, oroszlános főbejárata felett vannak. Mindhárom boltívre jut egy. Zoomoljatok bele!

Ezek a leveles arcú, bizarr figurák az ókor óta jelen vannak az építészetben, de találkozhatunk velük gótikus templomokon épp úgy, mint a reneszánsz villákon vagy klasszicista kastélyokban. Ez itt egy antik római mozaik:

1024px-green_man_mosaic_1.jpg

Ez egy 13. századi német templom dísze:

domreiter_blattmaske_1.jpg

Ez egy reneszánsz famunka egy angol templomból:

dore_abbey_carving_foliate_head_1.jpg

És a sort hosszan lehetne folytatni, akár kortárs alkotásokkal. Hogy pontosan mit is ábrázolnak ezek, arról megoszlanak a vélemények. Egy népszerű huszadik századi elmélet szerint pogány szokások élnek túl ezekben a fejekben. A figura az újjászületést szimbolizáló "green man", a druida hagyományok maradványa. Más elképzelések szerint viszont a keresztény misztikából vezethető le a forma, és a testi vágyakat, illetve a kárhozatra ítélt romlott embert jelenítette meg a középkorban. Vagyis nem igazán tudni róluk semmit, de bármit is jelentettek, elelmélkedhettek rajtuk a templomba betérők.

Na de vissza az előző századfordulóra, az Országházhoz! Ez a ház többek közt attól nagyszerű, hogy a korszakhoz képest, amelyben épült, rendkívül változatos és részletgazdag a díszítése. Sok szép neogótikus ház (elsősorban persze templom) épült akkoriban, de azok többsége jóval sematikusabban idézte meg a középkor motívumait. Nem így Steindl. Nem véletlenül emlegettem a Főposta átépítése kapcsán, hogy nála azok a részletek is ki voltak dolgozva, amelyeket csak kevesen láttak.

Ezek a fejek azonban nem csak ezért érdekesek. A Steindl Imre program Facebook-oldalán jelent meg TM két képe a Fortepanról, amelyek a Bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer megépítése elleni tüntetésen készültek, 1988-ban. Ezeken szépen kivehető, hogy a középső fej helyén akkoriban egy Kádár-címer volt:

fortepan_77496.jpg

Elsőre persze csak a barbár beavatkozást látjuk: levertek egy szobordíszt, hogy az aktuális hatalom címerét helyezzék fel a helyére. De ha jobban megnézzük, itt alighanem ugyanolyan gondosan végezték el a hálátlan, de kötelező munkát a korabeli mesterek, mint néhány évvel korábban az Országház belsejében.

Ehhez érdemes megnézni TM másik fotóját, főleg Fortepanon, ahol nagyobb felbontásban is tanulmányozható:

fortepan_77495.jpg

A feladat a címer elhelyezése volt a főbejárat felett. A logikus az egykori országcímer lecserélése lett volna a homlokzat tetején. Ám valahogy meggyőzhették az elvtársakat, hogy jobb helye lesz annak lejjebb. Így bár az egyik leveles arcot beáldozták, de a kerek formák közé szépen besimulhatott az aktuális országcímer. És létrejöhetett az az abszurd helyzet, hogy hátul ugyan kikandikál a vörös csillag, azért legfelül mégis az angyalos nagycímer van. Sőt. 

Az ablakok alatti címersoron a korona nélküli magyar kiscímer is megjelenik. A Kádár-címer pedig csak ez alatt van. Tulajdonképp rejtély, hogy egy ekkora cserével megúszta a homlokzat: a szocialista Parlament főbejáratán három magyar címer volt, abból csak a legkisebb, legalsó volt a szocilista.

A rendszerváltás után természetesen visszakerült a leveles fej a helyére. 

Érdekelnek a budapesti épületek titkai? Lájkold a Facebook-oldalamat, kövess Twitteren és Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://zubreczkidavid.blog.hu/api/trackback/id/tr1416099844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása